Het combineren van stoffen. Hoe doe je dat? | Firma Hout & Staal - Firma Hout & Staal
Menu
0
Showroom in ede
Gratis verzending vanaf €200,-
Eigen productie in Ede
Levering in heel Nederland en België
31Mei2022
Het combineren van stoffen. Hoe doe je dat?

Het combineren van stoffen. Hoe doe je dat?

Door: Firma Hout & StaalReacties: 0

Stoffen zijn bepalend voor de sfeer van de ruimtes in je huis. Zowel kleur, structuur en materiaal bepalen met welk gevoel jij naar je nieuwe meubels kijkt. Om balans in huis te creëren kies je voor stoffen en materialen die elkaar perfect aanvullen en aansluiten bij jouw eigen stijl. Dat klinkt ingewikkelder dan het is. Met onze tips mix en match jij straks stoffen als een professioneel interieurdesigner.

  1. Combineren
  2. Licht
  3. Tegenpolen
  4. Contrast verrast
  5. Durf!

Na lang zoeken heb je eindelijk de bank van je dromen of de ideale luie fauteuil gevonden. Nu komt het belangrijkste onderdeel, namelijk het uitzoeken van de juiste stoffen. Iedere stofsoort heeft zijn eigen uitstraling en specifieke producteigenschappen. Als jij verliefd bent geworden op een bepaalde leer- of stofsoort kan je hierin eigenlijk geen fouten maken. Maak je hier dus vooral geen zorgen over. Wil je leren variëren in materialen en meerdere stofsoorten op een speelse manier combineren? Lees dan snel verder.

1. Combineren

Om maar meteen met de (stalen)deur in huis te vallen; bekijk je stofkeuze altijd in combinatie met de andere stofsoorten en materialen die je in huis hebt. Kleuren zien er op zichzelf soms anders uit dan wanneer je deze combineert met andere kleuren. Bepaalde tinten worden hierdoor meer benadrukt, waardoor het roder, groener of blauwer kan lijken. Moderne stoffen hebben vaak een combinatie van meerdere kleuren of kleurtinten in zich, waardoor dit effect des te meer opvalt.

Ook bij het combineren van structuren en effen stoffen, kan juist de combinatie het ene meubelstuk meer op laten vallen dan het ander. Bekijk altijd je keuzes in combinatie met elkaar. Kleuren kunnen los van elkaar anders ogen dan wanneer je ze bij elkaar houdt. Zo kan de stof flets worden, maar het kan ook bepaalde tinten in de stof naar boven halen die voorheen niet opvielen. Ook kunnen patronen door de combinatie van effen stoffen en structuur meer uitgesproken worden.

Gelukkig kan je bij Firma Hout & Staal altijd stofstalen aanvragen, zodat je thuis op je gemak de materialen en kleuren met elkaar kan vergelijken. Zo kan je naar hartelust combineren.

Ben je op zoek naar een leuke tafel? Ook deze houtstalen zijn op te vragen, zodat je er thuis rustig over na kan denken, voordat je tot de aanschaf overgaat. Bekijk bijvoorbeeld onze eikenhouten of steigerhouten proefstukjes.


2. Licht

De lichtinval in huis speelt een grote rol bij de manier waarop je kleur ziet. Staat je bank in een donkere hoek? Een licht kleur spreekt meer dan een donkere variant. Zeker wanneer je deze combineert met een plaid of een matchende stoel in een vergelijkbare kleur.


Daarnaast is ook het zonlicht een goede indicator van de manier waarop je de kleur van je meubels ervaart. Nederlands licht is koel van kleur. Dit wil zeggen dat het relatief veel blauwtinten bevat. Het is een subtiel verschil, maar blauw- en groentinten zijn sprekender in daglicht dan rode, oranje of gele kleuren. Houd stofstalen in het licht op de plaats waar je stoel of bank komt te staan. Hierdoor krijg je een goede indruk van de manier waarop de verschillende stoffen en materialen combineren. 


3. Tegenpolen

Er wordt vaak gedacht dat je gebruik moet maken van één soort materiaal om het geheel niet te druk te maken. Dit is zeer zeker niet het geval. Mix warme kleuren met elkaar voor een subtiel onderscheid. Je kan daarentegen ook kiezen om de verschillen juist te benadrukken. Combineer dan koude en warme tinten met elkaar of kies voor een grof of opvallend materiaal zoals velvet of bouclé samen met een verfijnde of glanzende stof. 

Wil je een statement maken? Selecteer een paar eyecatchers, zoals opvallende lampen, kussens, posters of vazen en laat deze qua kleur knallen. Dan kan je de stofkleuren en materialen subtiel houden. Zo komen je accessoires volledig tot hun recht. 


4.Contrast verrast

Het kan verleidelijk zijn om met één kleur of materiaal aan de slag te gaan. Al je meubels uitvoeren in een stof naar keuze kan inderdaad zorgen voor een rustgevend geheel, maar met een mix van materialen kan je jouw fantasie prikkelen. Je kan het zo gek maken als je zelf wil. Ben je bang dat het met veel verschillende materialen de focus in huis verliest? Kies dan voor rustige kleuren.


5. Durf!

Wees niet bang om te experimenteren. Veel materialen gaan onverwacht erg goed samen. Sterker nog, soms zorgt een onverwachte combinatie juist dat je meubels nog beter tot hun recht komen. Net als in de liefde tilt juist de combinatie met elkaar het geheel naar grotere hoogte. Ga op zoek naar uitdagende combinaties die elkaar aanvullen. 

Kortom het combineren van kleuren en structuren kan veel betekenen voor je interieur. Vergeet hierbij ook de materialen van je accessoires niet. Ga jij voor een ontspannen Bohemian of botanisch interieur? Kies dan naast natuurlijke tinten voor je meubels in combinatie met materialen als rotan, webbing of bamboe voor manden of kleden. Bij een industrieel interieur breng je belijning aan met mooie houtenenstalen tafels, kasten en lampen.

Door meerdere materialen met elkaar te combineren ontstaat een huiselijk en speels interieur. Vind je het lastig om de juiste stoffen met elkaar te combineren? Onze interieurexperts denken graag met je mee. Kom met of zonder afspraak langs in onze showroom of stel je vraag via ons online formulier. Wij helpen je graag tijdens je zoektocht.

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste trends? Volg Firma Hout & Staal dan op onze social media kanalen: Pinterest, Facebook en Instagram. 

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.