Welke eettafel past bij jou?| Firma Hout en Staal - Firma Hout & Staal
Menu
0
Showroom in ede
Gratis verzending vanaf €200,-
Eigen productie in Ede
Levering in heel Nederland en België
23Jul2022
Welke eettafel past bij jou?

Welke eettafel past bij jou?

Door: Firma Hout & StaalReacties: 0

Kan jouw eetkamer wel een upgrade gebruiken? Of heb jij het geluk binnenkort jouw nieuwe woning te betreden? Met een nieuwe eettafel fleur je in no-time jouw eetkamer op. De vorm, de kleur en de afwerking kunnen de rest van de sfeer bepalen. Tegenwoordig zijn er veel verschillende mogelijkheden. Wat een keuze maken soms lastig maakt. Met onze tafelconfigurator, kan jij jouw eigen tafel samenstellen. Wij geven je graag wat tips bij het kiezen van de juiste tafel die het best past bij jouw woonsituatie.

Waar let je op bij de aanschaf van een tafel?

Een eettafel claimt vaak een belangrijke spot in het huis. Hij staat deels in de woonkamer of krijgt een eigen "space" in de eetkamer. In ieder geval, we brengen allemaal meerdere momenten van de dag samen met hem door. Een gezellig diner, een spelletjesavond, vrijmibo of een knutselmiddag met de kids! De keuze voor een eettafel is enorm persoonlijk. Uiteraard is de ruimte waarin de tafel komt te staan uiteindelijk leidend voor de vorm van de tafel, maar jij hebt natuurlijk wel jouw voorkeur als het aankomt op kleur, onderstel en afwerking.

Tip: Ben jij de kleur van jouw massief eiken tafel na een tijdje zat? No worries! Deze kan je altijd nog een keer wijzigen. Het is dus mogelijk om te switchen van industrieel zwart naar Scandinavisch licht hout. Goed schuren en opnieuw (laten) behandelen met een olie en je kunt er weer jaren tegenaan. Jouw tafel blijft tijdloos!

Ruimte

Het belangrijkste is natuurlijk dat de tafel mooi aansluit bij de ruimte waarin hij terecht komt. Hierbij moet je goed opletten dat je de tafel niet te groot koopt en hij letterlijk een struikelblok in de kamer vormt. Hierbij moet je dus rekening houden met de doorloopruimte. Het meest ideaal is een tussenruimte van minimaal 70 cm (tussen de muur en tafel). Wil je helemaal om de tafel heen kunnen lopen? Dan raden we 90 cm aan. 

Tip: Vind je het spannend om de definitieve maten door te geven? Teken de tafel uit op de vloer met behulp van tape! Zo krijg je meer een beeld van de tafel en de ruimte die hij inneemt. Dat zal je vast helpen om de knoop door te hakken. 

Functie

Een eettafel moet niet alleen mooi zijn, maar ook functioneel. De functie van de tafel is voor iedereen weer anders. De één houdt graag van borrel- en spelletjesavonden, terwijl de ander graag aan tafel wilt werken. Het is daarom goed om erover na te denken over hoe jij jouw eettafel het liefst zou willen gebruiken en welke vorm hier het beste bij past. 

Vorm

Tafels zijn er in allerlei kleuren, afmetingen en vormen. De meest voorkomende vormen zijn rechthoekig, vierkant, ovaal en rond. Welke tafel het best bij jou past, is volledig afhankelijk van de grootte van de ruimte en de persoonlijke eisen die jij stelt aan een eettafel. Wij geven je hieronder een aantal voorbeelden van de vormen eettafels die wij in ons assortiment hebben. 

  1. Rechthoekige tafel

De meest voorkomende tafel is de rechthoekige tafel. Dit is een tafel waar veel mensen aan kunnen zitten, genoeg ruimte is voor leuke accessoires en je gemakkelijk een stoeltje extra aan kunt schuiven. Ook wordt er vaak voor deze vorm eettafel gekozen, omdat hier gemakkelijk een leuke eetkamerbank bij aansluit. Daarnaast wordt deze vorm ook vaak gekozen door de thuiswerkers onder jullie. Het biedt genoeg ruimte om je werkstation op uit te stallen en tegelijkertijd ook nog te kunnen lunchen met de kinderen zonder alles weer op te moeten bergen. 

Een nadeel van een rechthoekige tafel is dat je je kunt bezeren aan de harde hoeken. Dit laatste is te voorkomen door in de afwerking voor een rechthoekige tafel met afgeronde randen te kiezen.

  1. Vierkante tafel

Vaak lijkt een vierkante tafel (optisch) kleiner ten opzichte van een rechthoekige tafel, maar dit is niet zo. Een vierkante tafel is heel goed voor kleinere ruimtes. De tafel vult niet verticaal de ruimte, maar vult de kern van de ruimte. Het is dus dan ook erg makkelijk om met een vierkante tafel snel een knus hoekje te creëren. Wanneer je aan een vierkante tafel zit, voelt dit ook vaak gezelliger aan doordat je wat dichter bij elkaar zit.

Het nadeel van een vierkante tafel is dat je al snel met de knieën tegen elkaar aan zit als je direct naast elkaar zit aan een hoek.

  1. Ovale tafel

Een ovale tafel is zeer geschikt in smallere ruimtes, bijvoorbeeld in een erker. Door voor een tafel te kiezen met deze vorm, zorg je voor een sfeervolle en speelse twist. De tafel oogt licht en ruimtelijk, wat precies de bedoeling is in een smallere ruimte. Door de afgeronde, spitse uiteinden is het gemakkelijk mogelijk om hier nog een extra stoel bij aan te schuiven. Ook behoudt de tafel door de afgeronde uiteinden zijn lengte en zorgt dit tegelijkertijd voor meer bewegingsruimte rondom de tafel. Deze vorm is een favoriet!

Een groot voordeel van deze vorm, kan tegelijkertijd ook een nadeel zijn voor een aantal onder ons. Door de vrij smalle uiteinden is dit gedeelte van de tafel niet uitermate geschikt voor een vaste zitplek aan tafel. Bij "nood" is dit natuurlijk geen probleem, maar niet de meest ideale situatie wanneer je op deze plek tegenover elkaar wilt zitten. Kan jij je hierin vinden? Dan is de Deens ovale variant wellicht iets voor jou. Een Deens ovale tafel zit tussen een ovale – en rechthoekige tafel in.

  1. Ronde tafel 

Een ronde tafel oogt niet alleen heel gezellig, maar oogt ook ruimtelijk. Ideaal wanneer je weinig ruimte hebt, maar tóch een gezellig plek wilt creëren om te dineren. De afstand van elkaar is even groot, dus de perfecte tafel wanneer je houdt van diners met vrienden of een spelletjes- of borrelavond. Bij een ronde tafel is het ook geen probleem om een extra stoelen aan te schuiven. Het is aan te raden om bij een ronde tafel 80 cm ruimte om de tafel heen vrij te houden.

Zoals gezegd is het geen probleem om extra stoelen aan te schuiven bij een ronde tafel, maar houd er wel rekening mee dat dit volledig afhankelijk is van het soort stoel die je hierbij wil gebruiken. 

Tip: Om er zeker van te zijn dat er een aantal stoelen goed naast elkaar kunnen staan aan een ronde tafel, adviseren wij om voor eetkamerstoelen te gaan zonder armleuningen. Zo verklein je de kans op botsingen onder de tafel. 

  1. Organische vorm

De trend van dit jaar is om organische materialen en vormen terug te laten komen in het interieur. En uiteraard zien wij deze trend ook terug bij de eettafels. Het leuke van deze vorm is dat het nét even wat anders is dan anders en het direct de eyecatcher wordt van jouw eetkamer. Onze eettafels Stone en Leaf vallen onder deze trend. De eettafel Leaf heeft aan één zijde een rechte kant, waardoor je wat vrijer bent in het placeren van je gasten. 

Een nadeel? Die hebben wij eigenlijk niet. Het enige wat wij kunnen bedenken is dat het wellicht lastig is in te schatten hoeveel personen je precies kwijt kunt aan zo'n tafel. Maar daar kunnen wij jou natuurlijk met alle liefde bij ondersteunen. 

Ontwerp jouw eigen tafel
En, heb jij al een (lichte) voorkeur voor een tafel? Ontwerp hem zelf met onze tafelconfigurator. Hierbij kan je kiezen uit de vorm, het onderstel, de kleur en zelfs de afwerking. Zo kom jij steeds dichterbij jouw droomtafel. Heb je hem eenmaal samengesteld, dan maken wij met liefde en passie jouw droomtafel werkelijkheid. 

Al onze eigen eettafel creaties zijn de bewonderen in onze showroom in Ede.  
Kom gerust een keer langs! Een afspraak maken is niet nodig.

Wil je op de hoogte blijven van de allerlaatste interieurtrends of ben jij op zoek naar inspiratie? Volg ons dan op Pinterest, Facebook en Instagram

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.